Formandens beretning 2024

Formandens beretning 2024

 

Velkommen til Formandens Beretning 2024

 

Onsdag d. 27. november kl. 18.30 afholdes dette års Generalforsamling i Multisalen på Strandgårdsskolen.

Der åbnes for indskrivning kl.17.45 og du skal medbringe gyldig legitimation.

Er du forhindret i at møde op, kan du give en anden grundejer fuldmagt til at stemme på dine vegne.

Fuldmagten er vedlagt den omdelte indkaldelse, men kan også downloades fra foreningens hjemmeside, eller afhentes på kontoret. Der kan ikke benyttes hjemmelavede fuldmagter.

Fuldmagten er en generel fuldmagt, og der må ikke skrives hvad man ønsker der skal stemmes-det overlader man helt og holdent til den, man giver fuldmagten til.

 

Hvorfor skal jeg læse Formandens Beretning?

 

Beretningen er formandens beskrivelse af årets forløb – dvs. i forhold til bestyrelsens arbejde, den daglige drift og grundejerne, og ind imellem også verden omkring os.

Den handler om de beslutninger og tiltag, som bliver gennemført i løbet af året, hvad enten det handler om parkering, affaldshåndtering, fællesarealer eller andre ting som påvirker din hverdag.

Det er ting som du har indflydelse på, hvis du møder op til Generalforsamlingen og bruger din stemme.

 

Rigtig god læselyst!

 

Pernille Møller

Formand

 

 

Bestyrelsen

 

Grundlaget for foreningens virke er Vedtægterne. Sammen med bl.a. Lokalplan 1.90, Deklarationen, Bygningsreglementet og Hegnsloven danner de rammen for det meste af grundejerforeningens arbejde.

 

Som grundejer er du forpligtet til at holde dig orienteret om love og regler, der vedr. din ejendom.

 

Det gør bestyrelsen meget for at hjælpe dig med, bl.a. ved denne beretning og igennem vores mange Nyhedsbreve.

 

Foreningens interesser varetages, i det daglige, af bestyrelsen.

 

Pr. 1. januar 2024 bestod bestyrelsen af:

 

Pernille Møller, formand.

Kenan Vural, næstformand.

Carl-Erik Fuchs, kasserer.

Mogens Elbek,

Amier Al Amier,

Ulrik Peetz,

John Christensen.

 

Generalforsamlingen 2024 skal vælge formand og 3 bestyrelsesmedlemmer.

 

På valg til posten som formand:

 

Pernille Møller, Granlunden 101 – genopstiller ikke

 

2 kandidater har på forhånd meldt sig som opstillere:

 

Abdul Rehman Khan, Granlunden 45

 

Trina Peetz, Poppellunden 3

 

På valg til bestyrelsen:

 

John Christensen, Egelunden 27 – genopstiller ikke

 

Kenan Vural, Poppellunden 11 – genopstiller

 

Ulrik Peetz, Poppellunden 3 – genopstiller, medmindre Trina vælges som formand.

 

Foreningens bestyrelse er underlagt en del jura, og har forpligtigelser, både i forhold til måden vi arbejder på, men også ift. hvad vi laver.

Dette særligt fordi vi er en forening med tvunget medlemskab, og en formålsparagraf som tilskriver at varetage foreningens interesser, og ikke som i f.eks. en fagforening, medlemmernes interesser.

F.eks. repræsenterer vi ikke den individuelle grundejer, men alle. Vi må ikke forskelsbehandle og vi skal altid have alles interesser i tankerne, ikke kun flertallets.

Bestyrelsens opgave er derfor at samarbejde om løsninger og tiltag for alle, og ikke køre mærkesager, på enkelte gruppers vegne.

Formandens opgave er så primært at se til at det sker, og at samle bestyrelsen om dette.

Vi orienterer løbende om vores arbejde i Nyhedsbrevene, som både husstandsomdeles og sendes ud på mail via MailChimp.

Desværre kan det ikke økonomisk svare sig at lave adresserede omdelinger kun til de medlemmer som ikke er tilmeldt MailChimp, og da vi endnu ikke er overgået til at bruge E-boks, kan vi ikke sikre at alle får informationerne, hvis vi kun sender informationer ud elektronisk. Så vi fortsætter med begge løsninger lidt endnu.

Husk at grundejerens navn skal stå på postkassen, hvis du vil modtage f.eks. indkaldelser og Varmeopgørelser, ellers må du afhente dem på kontoret.

 

Da jeg går af som formand efter 19 år på posten, vil det nok være den post der får mest opmærksomhed på den kommende generalforsamling, og det med rette.

Det er vigtigt at en kommende formand gør sig klart hvor stort et arbejde det er, og sætter sig ind i arbejdet og især historikken; hvorfor er tingene som de er, og hvad er forsøgt før.

Samtidig skal man også gøre sig klart, at der altid vil være nogle som ikke er tilfredse, og som er meget klogere end samtlige bestyrelsesmedlemmer/formænd-både tidligere og nuværende 😉

Men som du kan læse i beretningen her, så er det også spændende og givende på mange planer at være formand, og jeg er taknemmelig for at jeg i så mange år har kunnet bidrage til at Strandgårdsparken både nu og fremover vil være et attraktivt sted at bo.

Fordi vi værner om fællesskabet og udvikler området og mulighederne for grundejerne, så vi er på forkant med samfundsudviklingen.

 

2024.

 

2023 sluttede hektisk, da kontoret blev ramt af sygdom, mens der var fuld gang i salg af brugsretter til parkeringspladser, men vi nåede da at holde glögg og æbleskivearrangement for alle de frivillige og udvalgene-og det var rigtig hyggeligt.

 

Vi startede året 2024 med den samme sammensætning af bestyrelsen, som inden generalforsamlingen 2023, og det var rart at kunne fortsætte vores arbejde der hvor vi slap, uden at skulle bruge en masse tid på introduktion, så Kenan blev atter valgt til næstformand og Mogens blev sekretær.

 

Travlheden omkring ”salg” af parkeringspladser fortsatte, og specielt skilteleverandøren kunne ikke følge med-til stor irritation for mange, men de fleste tog det heldigvis pænt.

 

Når man nu ser tilbage på den proces, så forløb det hele jo ganske fint, selvom det ikke føltes sådan da vi var midt i det.

 

Det var endnu engang lykkedes at samle et Fastelavnsudvalg, og de kastede sig ud i opgaven med stor entusiasme. Det mundede ud i en flot, flot Fastelavnsfest søndag d.11. februar, med kåring af bedst udklædte børn og voksne, kattekonger og dronninger og masser af aktiviteter, samt flotte sponsorgaver.

Stor tak til alle dem som gjorde det til en  fantastisk dag for både børn og voksne.

Udvalget havde mange idéer til udvikling af festen, og vi får se om der kommer mere af det i det kommende år. Der skal i hvert fald være et udvalg på min. 4 personer, og så gerne alle de frivillige som også i år hjalp til med at bære arrangementet igennem.

 

De frivillige har i det hele taget løftet mange opgaver året igennem, og via en gruppe af frivillige lykkedes det også at få startet det nye projekt ”genbrugscontainer” op, og den blev hurtigt døbt ”Loppen”.

Selvom Loppen kun har åbent om søndagen blev den hurtigt velbesøgt, og mange har haft glæde af at aflevere og hente ting i Loppen, som var for gode til at blive smidt ud.

Det kom desværre også professionelle klunsere for øre, og efter at de 2 gange havde forsøgt at tømme Loppen, besluttede bestyrelsen at det var nødvendigt at Loppen var bemandet i åbningstiden.

Det lagde en ekstra opgave over på de frivillige, som de ikke var forberedt på, men det blev taget godt imod af gruppen.

Så sommeren over fungerede det fint, det var som regel godt vejr, og hyggeligt at have tjansen hvor man mødte masser af andre grundejere.

Med efteråret blev det dog mindre sjovt at have ”vagten”, det var både koldt, og knap så mange besøgende, så en vagt kunne blive lang, og frivilliggruppen skrumpede ind.

Åbningstiden blev skåret ned til 2 timer, men det har desværre skabt en del forvirring om hvornår der egentlig er åbent, og besøgstallet er faldet yderligere.

Loppen er en 1-årig forsøgsordning, og det skal på den kommende generalforsamling besluttes om ordningen skal fortsætte, og der skal bevilliges ekstra penge til installation af varme og fast belysning.

Som min. kræver det dog at gruppen får endnu flere frivillige til at tage vagterne, selvom der er kommet 2 nye til på det seneste. Gruppen skal have min. 8, men gerne 12 frivillige, for at man ikke skal have vagt for ofte, men læs mere om det i indkaldelsen til generalforsamlingen.

Gruppen har i hvert fald gjort en fremragende indsats året igennem, og det skal de have stor ros for.

 

Bestyrelsen besluttede sidste år, at der skulle ændres så Loppemarkedet blev flyttet til august og Åbent Hus til foråret.

Så Åbent Hus blev afholdt lørdag d.1. juni med demonstration af hjertestartere, maskiner, skraldebil og åbent hus på varmecentralen. Dertil kom gratis grillpølser, konkurrence i affaldssortering, mulighed for at snakke med medarbejdere og bestyrelsen, og Ishøjs Vilde Haver havde også en stand med insekthoteller og info om Strandgårdsparkens biodiversitet.

Det var en fin dag med ca. 130 besøgende, vi havde dog gerne set flere og især børnefamilierne savnede vi, da der var mange aktiviteter for børn, og det hele var gratis.

Måske vi ikke havde informeret godt nok om arrangementet?

 

Sidste år var det ikke muligt at samle frivillige nok til at afholde Loppemarked, og det så længe ud til at det ville blive lige sådan i år, men i sidste øjeblik blev Loppemarkedet reddet af fire frivillige, som sammen med et par bestyrelsesmedlemmer og vores driftsleder Søren, sørgede for at alt klappede søndag d. 25. august.

Selv regnen stoppede kl.10.15, og resten af dagen forløb i tørvejr.

De 28 stader var velbesøgte af gæster, både herboende og folk udefra, og alle havde en rigtig hyggelig dag. Forhåbentlig kan der nu nedsættes et Loppemarkedsudvalg, som vil tage teten næste år, det ville være godt for fællesskabet.

 

Parkeringsudvalget takker af efter 5 års tro tjeneste. Udvalget finder ikke at der er mere de kan byde ind med, selvom manglende pladser stadig er en udfordring.

Det skyldes at forskellige love og regler står i vejen for at etablere flere pladser.

Som mange nok kan huske, fik vi blankt nej til at omlægge rekreative arealer til p-pladser med den nye lokalplan, og beredskabet og kommunen finder det ikke forsvarligt at etablere pladser på stamvejene, hverken i rabatten eller i markerede p-båse på vejbanen.

Fra et trafikalt sikkerhedshensyn synes det sidste fornuftigt nok, men parkeringsudvalget har vitterlig forsøgt alle veje og muligheder, også at varevogne ikke skulle holde her, men f.eks. ved containerpladsen, men det er i strid med lokalplanen, da de iflg. den gerne må holde her, og sådan kan man blive ved.

Udvalgets arbejde har været meget omfattende, og resultatet er blevet godt. Næsten alle brugsretter er ”solgt” og pt. er der betalt for brugen af ca. 120 tomrør, hvilket er mere end forventet.

Vi kan desværre konstatere, at nogle tager tomrør i brug uden at betale-og de opkræves selvfølgelig med det samme, men ærgerligt at man prøver at se om den går.

Det samme gør sig gældende med folk som stadig lader med en ledning hen over fortovet. Det er ikke tilladt hverken i lokalplanen, i beredskabsloven eller iht. generalforsamlingsbeslutningen, og bestyrelsen vil følge op på dette i det kommende år.

 

For en bebyggelse som vores, hvor det meste er baseret på at fællesskabet overholder sine forpligtigelser, uanset om det er vedr. varme, legepladser, affaldsordning eller parkeringspladser, så underminerer det foreningens fundament når man ikke vil bidrage til fællesskabet og de fælles forpligtigelser.

 

Én af de sidste ting parkeringsudvalget beskæftigede sig med var problematikken omkring parkering på stamvejene, som var tiltaget efter at folk fandt ud af forbudsskiltene kun gjaldt til første indkørsel.

Kommunen er vejmyndighed på stamvejene og på vores p-pladser, undtaget er de private p-båse, men ikke arealet udenom.

Hvis kommunen skulle hindre parkering på stamvejene, skulle der skiltes hele vejen ned, ved hver indkørsel, eller som de i stedet valgte at gøre; at indføre zone-forbud, så der i hele Strandgårdsparken (hvor kommunen er vejmyndighed) kun må parkeres i de dertil indrettede p-båse, og dermed overhovedet ikke på stamvejene.

Det betyder så også at man kan risikere en bøde, hvis man f.eks. parkerer i indgangspartierne, og det er i flere gårde et problem som man har ønsket løsninger på.

 

Alt i alt kan vi konstatere, at udvalgets arbejde – i samarbejde med bestyrelsen – er mundet ud i det vi ønskede og forventede; at alle har brugsret til 1 p-plads og at alle kan montere en ladeboks, uanset leverandør, fuldt lovligt og sikkert, og uden at skulle grave op på kryds og tværs, at det så kræver en mindre investering, vælter næppe nogen når man alligevel betaler en kvart million eller mere for sin nye bil.

 

I august havde vi 1-års gennemgang af tomrørene, dvs. at alle belægninger blev gennemgået, og der blev konstateret et behov for stampning af fortovene i stort set hele bebyggelsen. Bortset fra det, så var der kun få steder der krævede en egentlig udbedring, og det er nu udført og er meget tilfredsstillende. Det samarbejde har været en fornøjelse.

 

I foråret ansøgte vi, via Grønt Råd, om del i biodiversitetsprojektet ”Ishøjs Vilde Haver” og om midler fra Klimapuljen.

 

Ishøjs vilde haver gik ud på at udbedre kendskabet til biodiversitet for private haveejere, men også at få flere boligforeninger til at tænke i biodiversitet.

Vi sagde ja til at lade en del af plænen ved Lundestien stå uklippet i et par måneder, så medarbejderne i andre boligforeninger kunne komme og få et kursus i hvordan man passer sådan noget langhåret græs.

Der var bare ikke nogen boligforeninger som meldte sig til, så projektlederne valgte i stedet at lave en guidet tur i det lange græs og rundt i vores område for at fortælle om hvilke unikke ting vi havde.

Det var da også spændende at høre om udrydningstruede edderkopper og meget andet, men fra foreningens side havde vi fra start meldt ud at langt græs ikke blev noget vi ville gå videre med, da det kræver helt andre maskiner og vedligehold end det vi har, og selv om ønsket fra Ishøjs Vilde Haver var at alt skal stå urørt så længe som muligt, så vil mange nok være kede af at se legepladserne gro helt til.

Til gengæld var vi længe i dialog om et kvashegn langs Ishøj Stien, som kunne deles med Gadekæret, og hvor både boligforeningerne og haveejere kunne aflevere kvas. Desværre ønskede Gadekæret ikke at tage deres del af ansvaret, så det blev skrinlagt.

I øvrigt ender vi nok alligevel med at skulle etablere kvashegn, da det på sigt ikke er kommunens holdning at haveaffald skal indgå i affaldsordningen, men omdannes lokalt, så det bliver spændende hvad det ender ud i.

Vi havde også ansøgt om et ”Paddehul”. Et mindre, lavvandet vandhul, hvor frøer og padder kan trives og som tiltrækker forskellige insekter, så som guldsmede og den slags.

Plænen ved Lundestien ud for Egelunden blev valgt som egnet til det, da arealet ofte står under vand pga. højt grundvandsspejl, samt det faktum at bebyggelsen hælder mod Lundestien, både fra øst og vest.

Vi håber at paddehullet kan medvirke til at opdæmme noget af alt det vand der samles på arealet, så de nærliggende haver bliver mindre udsat for oversvømmelser.

Paddehullet er vedligeholdelsesfrit, så længe folk ikke smider cykler mm. i det, og sådan er det jo med mange ting-så pas godt på det.

 

Klimapuljen tildelte os godt 26.000, -kr. så vi kunne få etableret de sidste 2 firkantsarealer med frugttræer og bærbuske.

Et projekt som vi startede i 2012, og som går ud på at fjerne så meget fast belægning som muligt, så regnvand kan trænge ned i jorden og ikke overbelaster det kommunale vandafledningssystem ved kraftige regnskyl (så vores huse står under vand). Samtidig har vi så etableret noget som grundejerne kan have glæde af, nemlig masser af frugt som kan plukkes og samles når det ellers er modent.

Nu koster sådan et par bede godt 170.000,-kr, så det meste har vi betalt selv, men det blev så endelig gjort.

Asfalten rundt om bedene blev også renoveret-faktisk helt nyanlagt, hvilket var et hængeparti fra udskiftningen af fjernvarmeledningen i Tjørnelunden/Granlunden. Asfalt er desværre blevet voldsomt dyrt, og det projekt koster næsten 700.000, -kr. og vi er desværre ikke tilfredse med arbejdets udførelse, så det diskuterer vi nu med entreprenøren, og den sag er ikke afsluttet.

 

Med den nye lokalplan blev muligheden for fast belægning i de enkelte haver begrænset, det var også et miljø-tiltag, for at bedre muligheden for nedsivning af regnvand, så kloakkerne ikke bliver overbelastet og vi undgår oversvømmelser.

Et par stykker har sidenhen spurgt til muligheden for at anlægge kunstgræs i egne haver, og det er ikke noget vi vil anbefale. Nogle typer kunstgræs forhindrer nedsivning af regnvand og er dermed i strid med lokalplanen, andre typer har nedsivning, men med risiko for at vaske mikropartikler fra belægningen ned i undergrunden og dermed forurene.

Ønsker man ikke at have en græsplæne, kan man med fordel anlægge en træterrasse, hvor vandet kan trænge ned, mens man undgår græsslåning.

 

Vi har heldigvis masser af grønt omkring os, buskadser, træer og plæner, og foreningen bruger en del tid på vedligeholdelsen, og vi betaler os fra de større opgaver, som de store buskadser og træer, det betaler vi godt 150.000, – kr. om året for.

 

I år har det været nødvendigt at fælde 3 store og gamle træer. Det ene pga. sygdom, de to andre stod på legepladser og var så store at de var i fare for at vælte i stormvejr, og derved beskadige de nærliggende huse. De var formentlig plantet i 70’erne, men da gårdene ikke har passet dem, så bliver de pludselig til foreningens problem og ansvar, desværre.

Endnu et eksempel på hvorfor man ikke bare kan gøre som man lyster på foreningens arealer, men skal rådføre sig med kontoret.

 

I det kommende år skal volden mellem Lundeskoven og Egelunden gennemgå en kraftig udtynding af buskads og træer, da de nu er så store at flere er i fare for at vælte, eller at skabe decideret jordskred.

Det er ikke kun beplantning som kræver vedligeholdelse, det gør vores mange ledningsnet også, hvad end det er terrænbelysningen, fjernvarmenettet eller brugsvandsledningerne, vi har mange kilometer af dem.

Vi hænger desværre på dem, selvom vi har forsøgt at afsætte dem. Så vi kan glæde os over at vi har været fremsynede og både sparer godt op, men også forebygger hvor vi kan.

Bl.a. motioneres alle haner og ventiler årligt, der er stadig forbud mod at bruge stophanerne ud for de enkelte huse, og rør og ledninger udskiftes løbende, ligesom regnvands- og spildevandskloakkerne oprenses og spules, og repareres efter behov. Brønddæksler er blevet udskiftet i takt med asfaltrenoveringerne osv.

 

Brostensindkørslerne skulle alle gennemgå renovering i foråret. Det er Ishøj Kommune som står for dem, og det havde de lovet at prioritere, men de er så først lige kommet forbi nu, har lavet et par opretninger, og vil så til næste forår støbe rundt om opkørslerne, så de ikke bliver ved med at skride, når der er tung trafik.

 

Grundejernes opgave er så at holde deres fortovsbed og deres have. Der kan være mange årsager til at man ikke får det gjort, men måske man er heldig at kunne få hjælp af familie eller naboer, eller købe sig til hjælp. Desværre ser havesiderne mange steder Herrens ud, nok mest fordi mange aldrig ser ydersiden af deres hæk eller hegn – husk at kigge ud på bagsiden en gang imellem også…

For dem som glemmer det har vi i år sendt venlige påmindelser og det har langt de fleste taget positivt imod, og det har unægtelig højnet standarden, og gjort det daglige arbejde for vores medarbejdere langt nemmere når de skal slå græs og feje, ligesom fodgængere og cyklister har kunnet glæde sig over at kunne færdes på stierne uden at skulle zig-zagge sig frem.

 

En del grundejere stødes af det forfald og mangel på vedligeholdelse som ses nogle steder, og det er vigtigt at vi alle, så vidt muligt, gør hver vores indsats, for det er det vi alle sammen kigger på hver dag, og det er med til at danne niveauet for huspriserne.

Vi skal dog altid huske på at vores smag og behov er forskellige, og hvad én finder pænt, ikke nødvendigvis falder i en andens smag, ligesom nogle pudser postkassen en gang om måneden og andre pudser vinduer hvert andet år 😉

 

Vi satte sidste år en intention om at bedre dette gennem kampagner, men fik desværre ikke nogen in-put på generalforsamlingen som vi ellers havde håbet på. Vi kan dog se på Facebook at mange stadig ønsker at der tages hånd om den manglende vedligeholdelse rundt omkring.

Her skal man bare huske på at grundejerforeningen ikke har hjemmel til at skride ind overfor den enkelte grundejers ejendom, medmindre noget er til fare eller til væsentlig gene.

 

Når vi så er ved de fælles forpligtigelser og grundejerforeningens ansvar så gentager vi lige lidt fra tidligere beretninger:

 

Grundejerforeningen rydder sne/salter på fælles pladser og stier, men ikke på fortove, indgangspartier og p-båse.

Fortove og indgangspartier er de enkelte grundejeres opgave, men skal man virkelig rydde sneen væk?

Nej, ikke nødvendigvis.

Reglerne foreskriver at man skal ”glatføre-bekæmpe”, dvs. man skal sørge for at der ikke er glat og at trafikken kan foregå uhindret. ”Trafikken” er både dårligt gående, cyklister, folk med f.eks. barnevogne, rollatorer eller handicap-scootere, postbude og skraldemænd.

Dette gælder også ved frostvejr, med risiko for is på fortove mm.

Grundejerne er pligtige til at ”glatføre-bekæmpe” i tidsrummet kl.07-21 alle ugens dage.

 

For at kunne bevæge sig sikkert rundt i bebyggelsen, særlig om vinteren og når det er mørkt, så er det vigtigt at terrænbelysningen virker efter hensigten.

Heldigvis har vi dygtige medarbejdere, som tjekker belysningen ugentligt, men vi er også superglade for grundejere som giver os et tip når belysningen svigter et eller andet sted.

Det er dog et tiltagende problem, at flere grundejere ikke beskærer deres beplantning i fortovsbedene. Når træer/buske vokser op over 1.80 m, så skygger de for belysningen, til stor gene for – især – mennesker med nedsat syn.

Så tjek lige dit fortovsbed; kunne du gøre det sikrere at færdes forbi dit hus?

 

Legepladserne er fælles forpligtigelse; dvs. at foreningen renholder faldunderlag og vedligeholder foreningens redskaber/installationer. Resten af legepladsen skal holdes af grundejerne.

Der er et årligt tilskud på 1.500 kr. til vedligeholdelse, og indkøb af mindre effekter. Legepladspuljen kan søges om midler til større ting. Legepladspuljen er årligt på mellem 100.000-150.000 kr.

Kriterier og retningslinjer for brug og ansøgning af penge er beskrevet på hjemmesiden.

 

Sommeren igennem har vi – ligesom sidste år – været ude og tale med rigtig mange grundejere på gårdmøder. Mange har bedt om hjælp og inspiration til at få gang i fællesskabet, særligt omkring vedligeholdelsen og udviklingen af legepladserne.

Det har været superhyggeligt og megainspirerende for bestyrelsen og så vidt vi kan se også for mange gårde. Det har godt nok flyttet bjerge i nogle gårde – fantastisk 😊

 

I takt med udskiftningen af ejere i foreningen, er også kommet en stigende interesse for, hvorfor nogle grundejere råder over mere end ét skur. Det har jo aldrig været meningen, og er noget som har sneget sig ind hen over årene, hvor fælles skure er blevet inddraget af en mindre gruppe i gården og så siden er den gruppe blevet til en enkelt grundejer, men der har sikkert også været andre årsager til at det er sket.

I år har vi i 2 gårde inddraget ekstraskurene til fællesskure, til brug for gården. Dette er begge gange sket på foranledning af grundejere i gårdene.

 

Antallet af ansøgninger til legepladspuljen har ligget stabilt i år, og næsten alle er blevet imødekommet, men det har primært været nye hegn, borde-bænke osv.

 

Enkelte gårde fik desværre gabt over mere end de kunne håndtere, og opgav deres projekter før de var færdige. Vi håber at de finder fornyede kræfter næste år, til at få det gjort færdigt, og fra bestyrelsens side skal vi nok blive bedre til at vejlede om omfanget af en opgave, og måske også hvordan den bedst gribes an.

 

Det er noget af det, som gør at man gider at sidde i bestyrelsen, at der er kontakt og sparring med grundejerne, at man føler man gør en forskel og kan medvirke til udvikling. Alle de in-put vi har modtaget, arbejder vi videre med.

Det giver os samtidig en fremragende mulighed for at komme tæt på fællesskaberne i de enkelte gårde, se udviklingen og beslutte os til hvem den store vinder af Gårdprisen 2024 skal være. Det afslører vi på generalforsamlingen d.27. hvor prisen på 8.000, -kr. også overrækkes, sammen med et fint skilt til gården og en buket blomster-lidt festligt må det godt være.

 

Ikke kun grundejerne gør en stor indsats i dagligdagen, det gør alle vores medarbejdere også.

Containerpladsen fungerer godt, medarbejderne vejleder alle, og er positive i deres tilgang – husk også at være positive overfor dem.

Nogle grundejere oplever at få forskellige beskeder om sortering når de kommer på pladsen. Det skyldes ikke fejl hos den enkelte medarbejder, men at nogle ting er svære at definere, og et spørgsmål om skøn. F.eks. indeholder noget mest af det ene eller det andet materiale? er det farligt ved kontakt? osv. Så bær over med medarbejderne, de gør deres bedste for at følge retningslinjer, som hele tiden ændres, og ikke nødvendigvis er entydige.

 

I de seneste år er der kommet mærkning på mange emballager om de skal i plast, pap osv. men det skaber forvirring for mærkningen er ofte i modstrid med Vestforbrændings sorteringsguide, og det er den som gælder-uanset hvad der står på produktet.

 

Tekstilaffald til genanvendelse blev indført i maj måned, og der blev omdelt poser til alle.

Poserne er kun til brug for tekstilaffald, og når man løber tør, kan man afhente nye på Containerpladsen.

Desværre ser vi et misbrug af disse poser, og madaffaldsposerne, til alt muligt andet, og det er ikke meningen og belaster økonomien omkring affaldsordningen. Køb selv de poser du skal bruge til andet affald, i stedet for at nasse på fællesskabet.

 

Ishøj Kommune vedtog i maj-juni måned, at overgå til fast 14 dages tømning for villaer/rækkehuse, det blev en ommer da de ikke havde lagt ugetømning ind i sommerperioden, da det efter sigende ikke kunne lade sig gøre.

Det kunne vi så informere om at vi havde haft som frivillig ordning i 3 år, og så gik sagen om, men stadig med udfaldet at det ikke bliver muligt at få ugetømning fra 1. januar 2025-kun i sommerperioden.

Det kunne kommunen ikke se noget problem i, for man vil kunne tilkøbe større beholdere…

Det kan vi jo så ikke, da vi har sække, og selv om vi kan tilkøbe en ekstra sæk, hvor skal vi så gøre af den, når afhentning sker hver 14. dag?

Vi fik så at vide at vi kunne få små beholdere, men de kan ikke være på fortovet ved siden af affaldsrummene, og skulle desuden køres ud til skraldemændene, enten på p-pladsen eller helt ud på stamvejene-det kunne blive lidt af et cirkus med 120 beholdere på vejen i Egelunden f.eks.

Vi har foreslået at man kan benytte det 3. affaldsrum til en ekstrasæk, og har man ikke et 3. rum, så kan man tilbygge det.

Vestforbrænding havde lovet os en tilbagemelding vedr. dette i starten af november, men den er ikke kommet endnu selvom vi har rykket for den, så pt. har vi ansøgt om dispensation indtil der er en brugbar løsning. En løsning som under alle omstændigheder skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling.

 

Det er bl.a. gennem vores arbejde i Grønt Råd at vi har haft indflydelse på dette, og hvor vi fortsat arbejder på indflydelse på fremtidige affaldsløsninger bl.a. udvidelse af den nuværende storskraldsordning med PVC og mindre mængder byggematerialer, samt udvidelse og ændret brug af de ”fælles opsamlingspladser”, her under vores Containerplads.

 

I 2025-26, ingen ved præcis hvornår, kommer selskabsgørelsen af affaldsområdet, men der går nok en del år før det reelt giver nye muligheder for f.eks. boligselskaberne for selv at vælge aftager af vores affald, og der dermed kommer egentlig konkurrence på affaldsområdet.

Du kan læse mere om Grønt Råds arbejde her:

https://ishoj.dk/borger/demokrati/rad-og-naevn/gront-rad/

 

En anden stor opgave; nemlig udskiftning af energimålere på gulvvarmeanlæg, som er 10 år eller ældre, skal ske i det kommende år.

Vi var nødt til at afvente at udskiftningen af radiatormålere blev afsluttet, før vi kunne overkomme at gå i gang med den opgave.

Det er en udgift som den enkelte grundejer selv skal betale. Er du i tvivl om hvor gammel din energimåler er, så står der et årstal på den, men vi kan med sikkerhed sige at alle målere af mærket ”Sharky” skal udskiftes.

Vær opmærksom på at du ikke selv kan rekvirere eller foretage denne udskiftning, da de målere vi bruger, er kalibreret i GJ, og KUN kan fås via vores kontor. Udgiften pr. måler ligger i omegnen af 6.000 kr. incl. montering – men det afhænger af placering, prisudviklingen mm.

Alle berørte grundejere med energimålere vil modtage yderligere information i god tid inden det bliver aktuelt.

Når det bliver en stor udfordring for bestyrelsen, så er det fordi, der først og fremmest skal indhentes tilbud på dette, dernæst skal der udarbejdes oversigter over de berørte og mens arbejdet står på, er vores driftsfolk dagligt involveret med at modtage nøgler, anvise montørerne hvor de skal hen, samt åbne og lukke for varmen ifm. udskiftningerne. Samtidig skal bestyrelsen tage stilling til div. henvendelser og evt. klager som løbende kommer under arbejdet.

 

Energipriserne har holdt sig nogenlunde i ro dette år, men der er nu varslet betragtelige stigninger for det kommende år. Præcis hvor meget ved vi endnu ikke, men 15 % er ikke urealistisk, og det vil allerede være fra 1. januar.

Bestyrelsen vil melde ud om en ekstraordinær stigning først i det nye år, men vi varsler allerede nu en forhøjelse af á contoen for næste regnskabsår (1.7.2025) til 1.390, – kr. som foreslået i budgettet.

Samtidig var vinteren både koldere og længere end de seneste år, hvilket afspejler sig i energiforbruget.

Udviklingen i varmeforbruget ses i nedenstående graf:

 

Det blev jo så også en hård vinter for vores driftsfolk, som jo måtte være på tilkald i deres fritid for at rydde sne og salte.

Vi har 2 fuldtidsansatte, Nikolaj og Søren, samt en fleksjobber, Kim, i Driften.

Bjarne gik jo på pension efter næsten 9 år hos os, og Nikolaj er startet 4. nov.

Ud over at stå for plejen af de grønne områder, ren og vedligeholder de fællesarealerne, skurgange, fodhegn osv. De har mere end nok at se til, og er ikke ansat til at servicere de enkelte grundejere. Så selvom det måske kunne synes af lidt, så skal de ikke lige tage dit haveaffald med på vejen, selvom de kommer forbi med traktoren 😉

Både driften og kontoret hjælper rigtig gerne med vejledning om det de nu kan, men ofte vil de henvise til at du selv skal rekvirere en håndværker – sådan er det nu engang at være ejer og ikke lejer.

 

Hen over vinteren og sommeren har undertegnede, sammen med Birthe V og Marianne F, passet kontorets opgaver, samtidig med at vi har ryddet op, både rent fysisk i arkiverne, men også i arbejdsgange og struktur, indtil vi så i juni synes vi var klar til at byde en ny kontormedhjælp ind.

Maia startede 1.7. og er faldet godt til. Hun er dog kun på 30 timer, og derfor supplerer vi med noget ekstern assistance på økonomidelen, så hun har tid til at løse dagligdagens opgaver.

 

En stor del af kontorets daglige drift er hushandler, og samarbejdet med mæglerne går som smurt efter det er blevet sat i system.

Ifm. besigtigelser ved salg, registrerer vi nu også skurgangsskure, så vi hen ad vejen kan få et overblik over hvem som har hvilke skure, og dobbeltskure bliver givet fri til fælles brug.

 

Mange benytter sig også af muligheden for at leje borde, stole og service, til en billig penge. Det kan bestilles via hjemmesiden, man kan afhente selv eller få det bragt, og betaling sker via den månedlige opkrævning. Blot husk at bestille i god tid, der er jo perioder hvor der er mere efterspørgsel end andre.

 

Bestyrelsen bruger også en masse tid, bl.a. på at lave div. skrivelser så som Nyhedsbreve, brugerundersøgelser, vejledninger, osv. og forsøge at søsætte projekter.

Da det for vores alles vedkommende skal ske i vores fritid, så kan der godt gå lang tid uden at vi kommer nogen vegne, hvilket stadig er tilfældet for udviklingen af den nye hjemmeside.

Desværre er vores budget ikke til at vi bare kan købe os til alting, og noget arbejde kræver en in-sider viden for at kunne bringes ud i livet. Det er især alle de specielle forhold der er for vores bebyggelse, og historikken bag.

 

Bredbåndsaftalen med Stofa har efterhånden nogle år på bagen, og inden Åbent Hus i juni havde vi sendt en brugerundersøgelse ud, hvor vi ville afdække behovet og tilfredsheden med aftalen.

Den viste at brugerne generelt var tilfredse, og på den baggrund så vi ikke nogen grund til at genforhandle aftalen, eller indhente alternative tilbud.

Dette også set i lyset af at grundejerne har muligheden for at benytte TDC-Fiber i stedet, hvor der er mange leverandører at vælge imellem.

 

I starten af året fik vi besked om at den nye bogføringslov medførte at vores nuværende boligadministrationssystem skulle nedlægges og vi skulle overgå til et andet system.

Det har vi så ventet hele året på, hvor det gang på gang er blevet udskudt af leverandøren, og pt. står det til at skulle ske i januar måned, men vi har vores tvivl.

Det har dog nogle fordele, bl.a. bliver det billigere at bruge og kan noget mere end det nuværende system kan, så lidt er der at se frem til.

 

Master Card som ejer Nets, som ejer Betaling Service, osv. havde også besluttet at lave en ny platform, og efter flere påbud om at nu skete det snart, så skete det lige pludselig, og gik i første omgang uden problemer, men efterfølgende har det vist sig at alle nye, ekstra opkrævninger f.eks. for et nyt p-skilt, en nøgle o.l. ikke er blevet trukket hos grundejerne, selvom de var opkrævet.

Ja her bliver det ret teknisk, men fejlen skulle alene ligge i oktober måned og gælde de opkrævninger som blev trukket 5. nov. – men det får vi at se i næste måned. Det forlyder at Master Card arbejder på sagen 😊

 

 

I det kommende år vil den nuværende bestyrelse arbejde på;

 

 

– Den fortsatte implementering af vores interne IT, herunder ny hjemmeside.

– Udskiftning af gulvvarmemålere

– og alle de andre ting som er nævnt her i Beretningen…

 

 

 

Følg bestyrelsens arbejde i Nyhedsbrevene.

Kommentér bestyrelsens arbejde ved kontakt til kontoret pr. mail eller brev.

 

Tak fordi du fulgte med så langt… Vi ses onsdag 27. november 2024!

 

Mvh.

Pernille Møller

Formand

0

Din varekurv